Friday, December 12, 2014

Klass 2014 lõpetab

Tervitus viimast korda kursuse raames!

Meie kursusel kogetud seiklused viisid meid mitmetesse asutustesse, mis on Eestis IT rakendamisel töö ja kooliellu eeskujuks. Iga asutus vaatab aga asja oma mätta otsast ja see ongi hea, sest kui kõik oleks ühesugune, siis poleks meil teistelt midagi õppida.

Gustav Adolfi Gümnaasium ja Ingrid Maadvere hoiavad oma kätt kiirel üldhariduse edendamise elupulsil. Koolis on nii taristut kui selle kasutegurit ellu viivat juhtimist, tuge. Õpetaja tänapäeval üldhariduskoolis omab lõputud võimalusi, tuleb ainult tahta (appid, keskkonnad, konkursid). Tore on see, kui kool toimib ühe meeskonnana ka vanemate ja õpilastega, sest ilma selleta on keeruline õitseda. Ilma heatahtliku mõjurita ehk HT tööta oleks see kindlasti palju raskem saavutada.

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor ja Anneli Rumm näitasid meile haridustehnoloogi tööd kui arendusmeeskonna olulisim liige - vahel oled sa juht ja vahel oled meeskonnaliige. Vaadates maailma täiskasvanute koolituse ja vaatest, siis on hoopis teised mured ja väljakutsed kui tuleks tegeleda lasteaia õpetaja toetamisega. Kesksed süsteemid, lihtsad lahendused, kindlasti peaks HT pidama oma tegemistest blogi, et olla nähtav, kui ka see on kena koht mälestuste kogumiseks.

Hitsa ja Mari-Liis Peets andsid kena hands-on ülevaate, millega tegeleb Hitsa ise kui ka milline näeb välja tulevikuklass oma mööbli, tehnika ja võimalustega. Ja seda kola oli tõesti väga palju. Saime katsuda erinevaid ekraaninäitajaid, tinutamise kitte kui ka roboteid. Raske oli lahkuda, sest asi läks väga põnevaks. Siia takas teinekordki tagasi tulla ja kes ei saanud külastada, ootavad uut võimalust.

IT Kolledžis läbi Juri Tretjakovi saime osaks hoopis uuele HT tööle ja kooli korraldamise nägemusele. Kool on ühiskondlik arendus, mis peab pakkuma võimalusi igas koridori nurgas, mööbel peab vastama sellele, mida soovitakse ellu viia. Tehnoloogia peab sulanduma klassi nii, et see oleks mugav, käeulatuses, aga mitte häiriv. Loomulikult üheks staariks kogu majas on võimalus viia läbi videokonverentse, tudengite võimalused kasutada lihtsalt e-õppe haldust ja süsteeme. Ning ka virtuaalklasside võimalused on ikkagi maailma tase. IT Kolledz on kool, kuhu tasub tulla õppima ja ka kursustele! Jalust rabasid ka robootikalabor ja serveriruum.

Nordea pangast Kairo Kadarpik selgituste näol saime teada, et Nordea on hästi huvitav pank just oma korralduslikust osas - täpselt nagu Eesti vabadusvõitlus (kõik maad vastutavad oma asja eest ise, mingid osad on keskse lahendusega, kuid häda korral on võimalik autonoomselt tegutseda). Meile tutvustati ka IT haldamise standardit ITIL, mis on täiesti aukartust avaldav lahendus. Samas on hea tunne, et pangad on kenasti reguleeritud, turvatud, täis aruandeid, mida saab õnneks ka automatiseerida. Ja loomulikult meile meeldis, et panka on oodatud IT peale tööle targad vastutusvõimelised naisterahvad;) Aga kuna enamus külastusest on saladus, siis kes oli kohal, see teab, kes ei olnud, siis pole midagi teha.. Tänud Mari-Liis Viet-ile, et meile ukse Nordeas avasid.

Kaks korda külastasime ka Pelgulinna Gümnaasiumi - enda kooli on keeruline hinnata, tundub, et toimub aegajalt selline metsik möll ja nii uus vaateviis õppimisele, elule ja tehinkale, et kiirus tundub olevat võrdeline Jaapani kiirrongidega. Samas olles asjas sees, siis on tunne, et see on igapäev ja nagu midagi eriti ei toimugi. Eks ole mitu aastat ka asja samm haaval arendatud 15nest arvutist, ühes kohas nett on saanud 13 aastaks digipöördeline kool, kus nii palju lahedaid asju on veel ees. Kui valmis oleks saanud, siis on Ülemiste vanakesel kindlasti oma plaan..

Tänud kõikidele, kes on meid rõõmuga vastu võtnud ja aidanud selgust saada mitmete uute haridustehnoloogide ja IT huviliste peades!

Viimasel kohtumisel kursuslastega kuulsime mitmeid huvitavaid projekte: kes viib ellu õppekava halduse lahendusi; kes on loetlenud ära kõik kunstiappid Applele; ja kes on teinud sama muusikas; kes on teinud ülevaate oma kooli arengust ja loob selle baasilt arendusplaani; kellel on avamisel e-õppe kursus; kes on aidanud viia ellu suuri arendusi suurtes kui ka väikestes ettevõtetes; ja kes on ette võtnud sobiliku õpihalduse lahenduse pakkumise väljatöötamise ärisektorile; kes on loonud juhendi mõnele taristulahendusele; või hoopis on teinud ülevaate puutepindadest, mis on küll "tulevik on täna" teema, millest kindlasti kasvab välja mõni huvitav magistritöö.

Teiega oli põnev!
Kui ei kohtu päriselus, siis kohtume vähemalt internetis. Olete alati oodatud meie kursusele tagasi ekspertidena, kaaskülalistena või hoopis külaliste vastuvõtjatena edasistel aastatel. Soovin teile elus avatud meelt ja oskus unistada, seda välja öelda ja ellu viia! Teie olete see maa sool, kes aitab meie õpetajaskonnal ja ka oma sõpradel-tuttavatel-lähedastel, õpilastelellu jääda digimaailmas! See on auväärt roll.



Kena jõulu, aasta lõppu!

Birgy, kursuse korraldaja

Kursuslaste blogid:
Heldi https://heldiaia.wordpress.com/category/ifi7062-haridustehnoloogilise-taristu-seminar/
Kadri https://kadririis.wordpress.com/category/taristuseminar/
Elo https://elolee.wordpress.com/category/ifi7062-ht-taristuseminar-20112014/
Tiina Tr https://tiinatreibold.wordpress.com/category/ifi7062-haridustehnoloogiline-taristu/
Tiina Ta (privaatne) https://tthttlu.wordpress.com/category/ht-taristu-seminar/
Aivi https://aivixyz.wordpress.com/category/taristuseminar/
Erkki http://ht.sviiter.ee/category/ht-taristu-seminar/
Eve https://eshtm13taristuseminar.wordpress.com/
Kärt https://kkase.wordpress.com/category/haridustehnoloogilise-taristu-seminar/
Katrin http://haridustehnoltaristu.blogspot.com/